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August 31, 2012

The Honorable Douglas H. Shulman
Commissioner

Internal Revenue Service

10" Street and Pennsylvania Avenue, NW
Washington, D.C. 20004

Dear Commissioner Shulman:

Thank you for the August 24, 2012 response by Steven T. Miller, Deputy Commissioner for
Services and Enforcement, to my July 27, 2012 letter.

I find it unacceptable that the IRS appears to be passively standing by while organizations that
hold themselves out to be “social welfare™ organizations clearly ignore the tax code with no apparent
COHSCC‘UCHCCS.

Frankly, the response that “long standing Treasury Regulations have interpreted “exclusively’”
as used in section 501(c)(4) to mean “primarily” and the argument that “section 501(c)(4) does not
contain a specific rule or limitation on political campaign intervention by social welfare organizations™
are not persuasive. The word “exclusively™ as written in the statute is clear and speaks for itself. Its
clarity is not diminished because the section does not mimic words in another section, which words are
also clear.

As a follow-up to your letter, I would like to know the following:

1. If the IRS determines that an organization that has been given 501(c)(4) status has not engaged
primarily in social welfare activities, but instead was primarily engaged in activity within the
scope of section 527, what are the consequences for the organization? What are the
consequences for such an organization having not filed timely Forms 8871 and 88727 Must
they file such forms after the fact? What taxes would be due? Will contributions that already
have been made to that organization be taxable to that organization?



2. How many 501(c)(4) organizations which appear to be primarily engaged in political activity
have been notified by the IRA within the last 6 months that they may be in violation of the law?

It is urgent that I receive your answers promptly, and no later than September 10, please.

Sincerely,

Ont o

Carl Levin
Chairman

Permanent Subcommittee on Investigations

cc: Dr. Tom Coburn
Mr. Steven T. Miller



